Verschillende CV-ketels

Elk modern huis is tegenwoordig uitgerust met een CV-ketel. Dit apparaat is onmisbaar geworden voor hedendaags wooncomfort, maar hoe een CV-ketel eigenlijk werkt; dat weten velen van ons niet.

De CV-ketel zorgt voor warm water en verwarmt hiermee bijvoorbeeld de kamers in een woning. De ketel is aangesloten op gas en verwarmt het water dat door een netwerk van buizen door ons huis loopt. Dit verwarmde water wordt rondgepompt door middel van een circulatiepomp. Hierbij worden gassen verbrand, die door een roofafvoerkanaal afgevoerd worden naar buiten toe. De warmtevoorziening zelf wordt gereguleerd door de thermostaat.

In de meeste huishoudens wordt tegenwoordig voor een combiketel gekozen. Anders dan bij een soloketel, heb je bij een combiketel geen aparte boiler nodig om naast verwarming ook voor warm water te zorgen. De boiler zit bij een combiketel namelijk ingebouwd. Dit is fijn, wat dat scheelt een hoop ruimte. Combiketels zijn verkrijgbaar als HR-ketel (Hoog Rendement) en VR-ketel (verbeterd rendement). Rendement is het percentage gas dat wordt omgezet in nuttige warmte. Aan de hand van het rendement kan nagegaan worden hoe zuinig een ketel is. Bij een VR-ketel wordt ongeveer 83-90% van het verbruikte gas omgezet in nuttige warmte. HR-ketels gebruiken echter ook de warmte uit de waterdamp die vrijkomt tijdens het verwarmingsproces, waardoor het rendement van dit soort ketels de 100% aantikt.

HR-ketels zijn dus verreweg de meest energiezuinige optie op het gebied van verwarmingsketels. Echter, niet in elk huis is het mogelijk om een HR-ketel te plaatsen. De luchtafvoer of schoorsteen van de woning moet hiervoor wel geschikt zijn. Laat je hierover informeren door een installatiebedrijf, zodat je zeker weet dat je niet een ketel aanschaft die bij nader inzien helemaal niet geplaatst kan worden in jouw woning. Lukt het plaatsen van een HR-ketel niet? Spits je dan toe op het zoeken van de meest geschikte VR-variant.

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>