Let op: cv-ketels nummer 1 veroorzaker koolmonoxide-ongelukken

De meeste mensen gaan ervan uit dat cv-ketels minimale onderhoud nodig hebben en dat ze voor lange tijd kunnen vertrouwen op het functioneren van de cv. Een cv-ketel is een grote investering en dan verwacht je niet dat je binnen de eerste jaren al moet nadenken over eventueel onderhoud. Toch is het verstandig om dat juist wel te doen, want cv- ketels zijn de nummer 1 veroorzaker van koolmonoxide-ongelukken.

Het is met name verrassend dat uit onderzoek blijkt dat hoewel er steeds minder open geisers in Nederland zijn, de ongelukken met koolmonoxide toch toenemen. Veel mensen associëren koolmonoxide-ongelukken met oude geisers die al jaren staan. Bij ouderwetse open geisers is de meest voorkomende oorzaak dat het reukloze gas ontstaat door onvolledige verbranding. En dan verspreidt het gas zich snel. NOS bericht dat er jaarlijks gemiddeld tien mensen omkomen door koolmonoxidevergiftiging en er raken er honderd gewond.

Toch komen er ook ongelukken voor bij gloednieuwe ketels. In 2013 waren er maar liefst 83 gevallen waarbij de oorzaak in de cv-ketel lag, tegenover 30 door een geiser. De oorzaak van deze verrassende getallen kan verklaard worden met het feit dat installateurs van cv-ketels vaak niet kundig genoeg zijn. Er worden namelijk vrijwel geen eisen aan installateurs gesteld en daardoor hebben onkundige monteurs vrij spel bij het installeren van de ketels. Door fouten die gemaakt worden bij de installatie kan het reukloze gas dan toch vrij komen.

Let daarom op bij het installeren van een cv-ketel dat je monteur vakbekwaam is. Ook is het verstandig om in de ruimte van de cv-ketel een koolmonoxide melder te hangen. Mocht er dan toch een fout gemaakt zijn bij de installatie dan merk je in ieder geval direct wanneer het misgaat.

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>