Energie besparen met een slimme thermostaat

De enige manier om inzicht te krijgen in je energieverbruik, was tot voor kort om in de meterkast te duiken en de meterstand op te zoeken. Tegenwoordig zijn hier slimme apparaatjes voor ontwikkeld, ook wel slimme thermostaat of energiemanager genoemd. Niet alleen houden deze technische hoogstandjes je energieverbruik bij, ze helpen je ook om energie te besparen.

ICY en Essent hebben een slimme thermostaat geïntroduceerd waarmee je op jaarbasis zo’n 26 procent op de energiekosten kunt besparen, wat al gauw neerkomt op 175 euro. Dit is zo’n grote besparing, dat je de aanschafkosten er binnen een jaar ruimschoots op terug hebt verdiend.

Deze slimme thermostaat zit vol met handige foefjes. Zo beschikt het apparaat bijvoorbeeld over een lichtsensor. Deze functie zorgt ervoor dat 20 tot 30 minuten nadat het licht is uitgedaan, de rusttemperatuur wordt geactiveerd. Deze sensor alleen al kan een besparing van 8% op het energieverbruik schelen. Daarnaast beschikt deze thermostaat over een aanwezigheidsdetectiefunctie. Deze detecteert of er iemand in huis is en past daar de temperatuur op aan. Vergeten de verwarming laag te zetten als je een hele dag niet thuis bent, resulteert dus niet langer in onnodige stookkosten. Deze aanwezigheidsdetectie reageert daarnaast alleen op mensen, dus als je kat of hond bij jouw afwezigheid lekker door het huis struint, maakt dat voor je energieverbruik niet uit.

Eneco heeft Toon geïntroduceerd, een kamerthermostaat en energiemeter in één apparaat. Qua uiterlijk heeft Toon het meeste weg van een tablet, die door een monteur aan de muur bevestigd wordt. Hierop kun je per moment van de dag zien wat het actuele stroomverbruik is. Zo kun je bijvoorbeeld tot de conclusie komen dat de wasdroger wel erg veel stroom verbruikt, waardoor je eerder weer voor het ouderwetse droogrek zult kiezen. Ook geeft Toon het aan als je jaarnota hoger dreigt uit te vallen dan aanvankelijk de verwachting was. Met dergelijke apparatuur heb je dus meer grip op je energieverbruik, en hou je meer geld in de knip.

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>