Alles wat je wilt weten over een HR ketel

Waar de oude modellen cv ketel vaak het tegenovergestelde van zuinig zijn, worden de nieuwe modellen steeds beter met het besparen van energie. De meest zuinige cv ketel op dit moment is het model “HR ketel”. HR ketel staat voor hoog rendement ketel, wat betekent dat deze ketel bijna geen energie verspilt tijdens gebruik. Hoe dat mogelijk is? Dat lees je hieronder in deze blog.

De HR ketel heeft over het algemeen een rendement van hoger dan 100%. Sommige HR ketels bereiken een rendement van wel 107%. Dit hoge rendement kan verklaard worden doordat HR ketels warmtegassen kunnen herbruiken. Met deze gassen kan het koude water in de warmtewisselaar verwarmd worden. Zo gebruikt de HR ketel minder energie en ook stoot de HR ketel over het algemeen minder CO2 en stikstofdioxide uit. Dit is natuurlijk zeer voordelig voor het milieu en de portemonnee. Als je overstapt van een ouder model naar een HR ketel met 107% rendement, dan bespaar je al gauw zo’n 150 tot 200 euro ten opzichte van de oude ketel.HR ketels zijn beschikbaar in drie verschillende klassen: de HR 100, HR 104 en de HR 107. De cijfers staan natuurlijk voor het percentage rendement van de ketel.

Als je er over nadenkt om een HR ketel te installeren, bestudeer dan wel eerst of de HR ketel wel in jouw huis past. Bij een HR ketel moet je o.a. een condensafvoer installeren en dit is niet overal mogelijk. Ook kan het nuttig zijn om te onderzoeken of een HR combiketel misschien beter bij het huis past. Voor een persoonlijk advies kunt u terecht bij verschillende installatiebedrijven en ook online is veel te vinden.

 

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>